Vestea momentului pentru români: se iese mai devreme la pensie. Care sunt condițiile

de: Mădălina Bahrim
18 02. 2021

Camera Deputaților a adoptat de curând, un proiect de lege care trecuse, încă din martie anul trecut, de votul Senatorilor. Conform actului normativ, o categorie de angajați români se vor bucura de pensie cu 20 de ani mai devreme, decât ceilalți.

Potrivit documentului care urmează să între în vigoare, după ce va fi promulgat de președintele Klaus Iohannis și publicat în Monitorul Oficial, vor ieși la pensie cu 20 de ani mai devreme persoanele care au desfăşurat activităţi miniere în subteran.

Guvernul și-a propus să reglementeze situația din sistemul public de pensii, pentru această categorie de personal care desfășoară o muncă fizică deosebit de intensă, dar și care presupune o serie de riscuri importante pentru viață și sănătatea angajaților.

Legea nouă adoptată de deputați pe 17 februarie aprobă OUG 10/2020 prin care se modifică Legea 263/2010 în sensul instituirii dreptului de pensie pentru limită de vârsta, cu reducerea vârstei standard de pensionare cu 20 de ani, pentru persoanele care au desfăşurat activităţi miniere în subteran cel puțin 50% din timpul normal de muncă în luna respectivă, în domeniul prospecţiunii, explorării, dezvoltării, exploatării, preparării/sau prelucrării, concentrării, conservării şi închiderii minelor, din cadrul unităţilor de prospecţiuni şi explorări geologice, dacă au un stagiu de cotizare de cel puţin 20 de ani, realizat în aceste activităţi.

Vârsta standard de pensionare redusă nu poate fi mai mică de 45 de ani

În nota de fundamentare a proiectului legislativ, guvernanții arată că această inițiativă înlătură aspecte negative din legislația de asigurări sociale de stat, urmărind asigurarea unui cadru legal unitar care să garanteze tuturor asiguraților sistemului public de pensii accesul în condiții egale la prestațiile de asigurări sociale.

De asemenea, proiectul are ca  scop eliminarea inechităților existente între categorii de pensionari care au desfășurat activități în aceleași condiții și mediu, iar la determinarea punctajului mediu anual au fost utilizate stagii complete de cotizare diferite, în funcție de legislația în vigoare la data înscrierii la pensie.